Kiertomatka Indonesiaan 2011

Kiertomatka Indonesiaan 2011

maanantai 27. kesäkuuta 2011

Pieni Suojis matkalla suureen maailmaan

Nyt on maailmalla yksi kilpikonna enemmän onneaan etsimässä ja vahvistamassa paikallista kilpparikantaa. Pienokainen oli syntynyt sukelluskeskuksemme yhteydessä sijaitsevassa kilpikonnien suojelukeskuksessa Balin Pemuteranissa, jossa tehdään arvokasta työtä kilppareiden suojelemiseksi yhteistyössä paikallisen kalastusjärjestön kanssa. Kilppareiden suojeluprojektissa tehdään lahjoitusvaroin töitä kalastusverkkoihin joutuneiden kilppareiden auttamiseksi ja takaisin mereen vapauttamiseksi, syötäväksi joutuvien munien pelastamiseksi (paikallisten ihmisten ja kulkukoirien herkkua) ja erityisesti kilppareiden arvostuksen lisäämiseksi.

Lähtöpäivän aamuna marssimme siis jälleen kerran suojelukeskukseen kilppareita tapaamaan. Keskuksessa oli sillä hetkellä yksi aikuinen jättikokoinen kalastusverkkoon tarttunut kilppari sekä useita kymmeniä ja paria eri rotuista munista kuoriutunutta pienokaista, jotka kaikki olivat valmiina mereen vapautettavaksi. Erityisesti pikkuiset olivat hilpeä näky altaissa lillutellessaan, aikuinen astetta surullisempi kokoonsa nähden pienessä altaassa nököttäessään. Vapauttamisesta maksettava korvaus menee osin kalastajille/järjestölle, osin suojeluprojektin kuluihin.

Nappasimme siis vesialtaasta yhden pikkukaverin ja marssimme kohti rantaa. Aluksi pikkuinen vaikutti jähmettyneen paikoilleen, kun asetimme sen rantahiekalle. Vaikka kuinka tökimme sitä pepusta ja näytimme mihin suuntaan sen tulisi matkata, ei liikettäkään. Mielessä ehti käydä, että kuinkahan tuollainen noin pieni pystyy muka pärjäämään maailmalla. Mutta kun asetimme sen hieman lähemmäs merta niin, että aallot yltivät hipaisemaan pienen konnan käpäliä, johan alkoi tapahtumaan. Joka kerran aallon koskettaessa sitä alkoi kova sutiminen eteenpäin, eikä aikaakaan kun uusi pieni ystävämme pääsi tarpeeksi syvälle aallon vietäväksi ja pois näköpiiristämme. Saimme vielä mukaamme diplomin kiitoksena kilppareiden auttamisesta, johon merkitsimme lahjoittajaksi tiimimme nimen Suojakertoimet eli konnakaverin nimeksi tuli sitten tuttavallisesti Suojis. Jäimme sitten vaan toivomaan, että Suojis pärjää hyvin maailmalla!

Aamuisen liikuttavan tapahtuman ja hierontojen jälkeen vilkutimme hyvästiksi ihanalle rantakohteelle ja kilppareille, ja suuntasimme upeiden vuoristomaisemien ja Mundukin vesiputoksen kautta kohti Balin keskiosaa, Ubudia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti